Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2017 16:31 - 5 нива на развитие на личността
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 589 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В тази статия искам да споделя с вас 5те етапа на развитие на личността на човек.

Ако още сега можете да определите на кой етап се намирате, ще ви е много по-лесно да изберете инструменти, подходящи именно за вас, максимално да подобрите всички области от живота си.

На първия етап човек застива в развитието си. Той практически няма напредък нито в кариерата, нито в спорта, той има скучна връзка, сив живот. Такъв човек наричам РБТД (Работа, Бира, Телевизия, Диван). Хората, намиращи се на първия етап се делят на две категории – едни пият бира в градинката, по пейките и в парковете, други, които имат малко повече средства – по барове, заведения. Но това, което ги обединява е като цяло начина им на живот и начина на мислене. Те не се стремят към нищо ново, те не могат да мечтаят. Към 40 годишна възраст такива хора изглеждат абсолютно изгаснали. От тях постепенно си отиват практически всички сили и те просто съществуват, доживявайки живота си.

Вторият етап на развитие на човек настъпва, когато човек разбира, че иска от живота нещо повече, отколкото има обкръжението му. Престава да го удовлетворява сивото ежедневие, той иска повече ярки цветове и впечатления, а тъй като човек на втори етап още не предполага, че за истинското щастие и успех трябва да се работи, той започва да търси лесни пътища и решения. На този етап човек не прилага никакви целенасочени усилия, той не знае, че силата на позитивното мислене помага само когато впоследствие на въображаемите мисли и образи следва огромно количество работа. Ако човек е достатъчно упорит и действително иска да успее, той достатъчно бързо минава през този етап или изобщо го прескача и минава към следващия.

На третия етап той вече започва да търси конкретни решения на проблемите си и разбира, че вълшебство без усилия няма, но при това той още се намира в режим на икономия за това той търси и използва достъпни за него безплатни ресурси. Ако се намирате на този етап, то озовавайки се на блога ми, вие сте на правилното място!

На третия етап на развитие е много важно да усещате постоянната подкрепа от единомишленици тъй като на този етап е много лесно да се върнете назад, а ако се осигурите с обкръжение, което, също като вас, е настроено на успех, то такава трагедия не ви заплашва.

Четвърти етап. Следващият етап настъпва тогава, когато човек получава осезаеми резултати в процеса на минаване на третия етап. Той чете книги, блогове, минава безплатни курсове. Ако прилага всичко, на което се научи, то се случва пробив и той вижда, че всичко това действително работи, той започва да разбира ценността на обучението, а най-вече той разбира, че именно от количеството знания, които той получава зависи качеството на действията му. А това пряко влияе върху резултатите му. Когато човек стига до четвърти етап, той трябва да усвои огромно количество материал, за това тук вече започва да  се отделя това, което действително ще му е полезно от боклука с ненужна информация. При преминаването на четвърти етап, човек започва да обича развитието във всички области на живота, той започва целенасочено да търси какво може да му даде най-високи резултати. И се появява готовност да инвестира в себе си.

Той изведнъж осъзнава, че колкото повече влага в професионалното и личностното си развитие, толкова повече ще получи в резултат. И в този момент той вече става участник на живи курсове, или купува записи на програми, избирайки това, което му резонира най-много. На този етап той разбира, че безплатните материали са само тласък за развитие, но тъй като вече е получил резултати, той започва да си представя какво го очаква, когато той целенасочено влага в себе си парите си и времето си.

Ето още една различителна характеристика на хората на четвърти етап на развитие. Често преходът от трети на четвърти етап се случва, когато човек преживява някакъв шокиращ опит – смърт на близък човек, особено ако е връстник, или когато самият изведнъж се оказва в ситуация, когато животът му виси на косъм. Тогава човек осъзнава доколко е кратък животът, и започва да разбира, колко нереализиран потенциал е останал в него и започва да живее пълноценно. Четвъртият етап може да продължи цял живот, тъй като развиващият се човек постоянно търси нови начини да стане по-силен, умен, мъдър. На този етап човек разбира, че не може едновременно да бъде експерт във всички области и за това с удоволствие се обръща за помощ към към професионалисти в областта си.

Аз, например, продължавам да повишавам професионалната си квалификация минавайки тренинги при най-добрите учители от световен мащаб. За здравето си участвам в групови занимания с йога, и т.н. Аз нямам съмнения, че винаги има човек, който в някаква насока е по-напред от мен даже в моята професия и аз използвам възможността да се уча от него.

Следващият пети етап е когато човек е постигнал високо ниво материален комфорт и е започнал хармонично и сферично да се развива в кариерата, в здравето, в отношенията. Най-често този човек много пътува и помага на хората. Той вече е разбрал, че успехът е постижим и започва да го вълнува главният въпрос – въпросът за самореализацията му. Той пита «Какво още трябва да направя за да отида още по-далеч? Как да стана най-добрия в това, което правя? Как да дам на този свят най-много ценности и да получа от живота максимум?»

Именно на петия етап на развитието започва най-наситеното, увлекателно и грандиозно във всички отношения на живота. Най-често на този етап човек за професионално повишаване на квалификацията или просто за развитието си, вече не само участва в групови тренинги, но и инвестира пари в елитни групи и частни уроци с тези, които го вдъхновяват и който може максимално да му помогне да напредне.

На пето ниво се намират повечето предприемачи, загрижени не само за изкарване на пари, но и за нанасяне на правилна полза на околния свят.

На пето ниво няма нито бяла магия, нито вълшебни хапчета, но има истинско вълшебство, което идва в живота, когато започвате да изживявате всеки уикенд и всеки делничен ден като ден на мечтите ви. На пето ниво човек вече не си задава въпроса дали да инвестира пари в себе си и обучението си, той просто търси най-добрите учители и треньори.

Интересно, че четвърти етап включва в себе си методите на трети етап, а пети включва и четвъртия и третия. Даже, когато преминаваме към индивидуални занимания, ние можем също така да участваме в групови тренировки и да използваме безплатните материали на любимите си автори. И колкото по-напред вървим, толкова по-ценна за нас е информацията, която е способна позитивно да ни повлияе и да ни подтикне към действия.

Това е моето виждане за развитието на личността на човек. Хайде да направим изводи.

Първият етап е човек, застинал в своето развитие РБТД (работа, бира, телевизия, диван)

Вторият етап е търсещия на лесното – той търси лесен и бърз начин да изкара пари, да отслабне, да се ожени

Третият етап е човек, който се е разочаровал от лесното и започва да търси начини да се издигне, започвайки от безплатни материали и курсове.

На четвъртия етап човек е приложил получените на трети етап знания и разбира доколко силно може да се промени и да промени живота си ако се учи и действа. На този етап той започва да търси за себе си най-добрите учители в тези области, в които той иска да направи най-голям пробив.

Петият етап е вече осъзнатото щастие и успех, и желанието за по-нататъшен растеж, придвижване и служение на човечеството.

Какво означава щастието за мен? Това означава, че аз намерих своето място, аз се занимавам с любима дейност, и ме заобикалят хората, с които искам да бъда, и които в равна степен искат да вървят в живота с мен.

А успехът е когато това, което правя е нужно на другите хора. Когато човек получава признание и материална компенсация за това, какъв е станал в процеса на личностното си  и професионално развитие.

Степента на успеха е степента на реализацията. А реализацията е невъзможна без това, на първо място да разбереш кой си и за какво си дошъл на този свят.

А сега имам няколко въпроса към вас:  Какво за вас е успехът и щастието? На кой етап развитие се намирате днес вие? Планирате ли да вървите напред?

Желая Ви максимална реализация и пълен живот! J

До скоро! 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945320
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963